Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 mars, 2022 - 12:59Uppdaterad: torsdag, 10 mars, 2022 - 12:59

20 ålänningar har sökt vård för post-covid

För att man ska diagnosticeras med post-covid krävs att man fortfarande tre månader efter sin covid-infektion har symtom som påverkar ens vardag.

Enligt Marika Nordberg och Marina Härntull från ÅHS post-covidgrupp har runt 20 personer behandlats, men det är svårt att uppskatta hur många på Åland som har bestående men efter att ha haft covid-19.
- Vissa kanske bara kommer till hälsocentralen, vissa går till företagshälsovården och några söker aldrig vård alls utan återhämtar sig, så det finns ett mörkertal, säger Marika Nordberg.
De vanligaste symtomen är trötthet och minnessvårigheter, och många kan behöva stöd och strategier för att klara av vardagen medan de återhämtar sig.
- Vi får ännu vänta och se hur det blir efter den kraftiga smittspridningen som kom med omikron-varianten. Den har ju generellt varit mildare men det är för tidigt att säga hur efterdyningarna kan se ut, säger Marika Nordberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »