Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 januari, 2018 - 11:48Uppdaterad: fredag, 12 januari, 2018 - 15:14
  • Människor på flykt från Syrien. Arkivfoto UNHCR.

20-25 flyktingar till Åland i år

Preliminärt ser det ut som att Åland får ta emot 20-25 flyktingar i år.

 Jomala kommunfullmäktige ska på tisdag diskutera mottagning av kvotflyktingar under 2018, och i beredningen av ärendet framgår det att migrationschefen Kalle Myllymäki vid NTM-centralen informerat om att Finland i år sannolikt tar emot färre kvotflyktingar än man gjort de två senaste åren. Orsaken är att antalet asylansökningar minskat kraftigt och samtidigt har många kommuner anmält intresse för att ta emot flyktingar. Troligtvis betyder det att alla kommuner som anmält sig till NTM som mottagningskommuner inte får ta emot flyktingar.

Av de 20-25 flyktingar som troligen kommer till Åland i år är 15 på väg till Mariehamns stad. Lemland och Finström är beredda att ta emot en till två familjer var, och förslaget från kommunstyrelsen är att Jomala tar emot en familj på fyra till fem personer detta år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »