Utdrag ur presskonferensen med Casper Wrede
En längre sammanfattning från presskonferensen:
Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 11:44, uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2019 - 09:15

1492 personer drabbas när e-röstning läggs ner

Systemet var inte testat till hundra procent, därför ställs e-röstningen in för 1492 personer med hembygdsrätt, skrivna på annan ort än Åland.

Valadministratör Casper Wrede från Ålands landskapsregeringen ledde dagens presskonferens där man förklarade vad som gått snett när man 19 minuter före internetröstningen skulle inledas, meddelade allmänheten att den ställs in.
– Det är beklagligt, men så här är situationen. Varken styrgrupppen eller centralnämnden har sett något annat sätt att göra det än så här, sa han.
Ett finskt företag har fått i uppgift att testa systemet och har påvisat att det finns riskfaktorer kvar som inte kan garantera valets integritet då det finns möjlighet att ta sig förbi identifieringsfunktionen.

– Ytterligare tester hann inte göras. Internet är ett utsatt medium och man vet att det kan ske störningar med internetapplikationer med risk för intrång, DDOS-attacker och hackerförsök, sa Casper Wrede.

Bortaålänningarna uppmanas nu att vända sig till centralvalnämnden i sin hemkommun på Åland och göra upp om hur en röstningsblankett snabbast möjligt kan skickas till dem så de kan brevrösta.

Vi har försökt nå minister Nina Fellman och lantrådet Katrin Sjögren under dagen utan att lyckas.

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.