Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 11:44Uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2019 - 09:15

1492 personer drabbas när e-röstning läggs ner

Systemet var inte testat till hundra procent, därför ställs e-röstningen in för 1492 personer med hembygdsrätt, skrivna på annan ort än Åland.

Valadministratör Casper Wrede från Ålands landskapsregeringen ledde dagens presskonferens där man förklarade vad som gått snett när man 19 minuter före internetröstningen skulle inledas, meddelade allmänheten att den ställs in.
– Det är beklagligt, men så här är situationen. Varken styrgrupppen eller centralnämnden har sett något annat sätt att göra det än så här, sa han.
Ett finskt företag har fått i uppgift att testa systemet och har påvisat att det finns riskfaktorer kvar som inte kan garantera valets integritet då det finns möjlighet att ta sig förbi identifieringsfunktionen.

– Ytterligare tester hann inte göras. Internet är ett utsatt medium och man vet att det kan ske störningar med internetapplikationer med risk för intrång, DDOS-attacker och hackerförsök, sa Casper Wrede.

Bortaålänningarna uppmanas nu att vända sig till centralvalnämnden i sin hemkommun på Åland och göra upp om hur en röstningsblankett snabbast möjligt kan skickas till dem så de kan brevrösta.

Vi har försökt nå minister Nina Fellman och lantrådet Katrin Sjögren under dagen utan att lyckas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »