Utdrag ur presskonferensen med Casper Wrede
En längre sammanfattning från presskonferensen:
Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 11:44, uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2019 - 09:15

1492 personer drabbas när e-röstning läggs ner

Systemet var inte testat till hundra procent, därför ställs e-röstningen in för 1492 personer med hembygdsrätt, skrivna på annan ort än Åland.

Valadministratör Casper Wrede från Ålands landskapsregeringen ledde dagens presskonferens där man förklarade vad som gått snett när man 19 minuter före internetröstningen skulle inledas, meddelade allmänheten att den ställs in.
– Det är beklagligt, men så här är situationen. Varken styrgrupppen eller centralnämnden har sett något annat sätt att göra det än så här, sa han.
Ett finskt företag har fått i uppgift att testa systemet och har påvisat att det finns riskfaktorer kvar som inte kan garantera valets integritet då det finns möjlighet att ta sig förbi identifieringsfunktionen.

– Ytterligare tester hann inte göras. Internet är ett utsatt medium och man vet att det kan ske störningar med internetapplikationer med risk för intrång, DDOS-attacker och hackerförsök, sa Casper Wrede.

Bortaålänningarna uppmanas nu att vända sig till centralvalnämnden i sin hemkommun på Åland och göra upp om hur en röstningsblankett snabbast möjligt kan skickas till dem så de kan brevrösta.

Vi har försökt nå minister Nina Fellman och lantrådet Katrin Sjögren under dagen utan att lyckas.

Fler Nyheter

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Mariehamns gymnastikförening kommer förhoppningvis att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.

Landskapet ny medlem i internationellt hållbarhetsnätverk

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapet har nu godkänts som medlem i det internationella hållbarhetsnätverket Regions 4 Sustainable Development.

Det finns över 16.000 bostäder

Vid senaste årsskiftet fanns närmare 16.400 bostäder på Åland och 14.000 är stadigvarande bebodda. Det visar statistik från Åsub.