Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 september, 2023 - 06:15Uppdaterad: tisdag, 19 september, 2023 - 10:07
  • Det finns en efterfrågan på internationellt fibernätverk. Arkivbild.

110 kilometer fiberkabel läggs mellan Hangö och Åland

110 kilometer fiberkabel ska under nästa år läggas mellan Hangö och Åland. Tanken är att kabeln sedan ska dras vidare till Österåker i Sverige. Det rapporterar Åbo underrättelser.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beviljat tillstånd för projektet som drivs av det Stockholmsbaserade bolaget Eastern Light Ab. Svante Jurnell som är grundare och vd för bolaget säger att tanken är att svara på den ökade efterfrågan på ett internationellt fibernätverk. 

– Vi är i full gång med förberedelserna så att vi kan inleda arbetet med att lägga kabeln mellan Hangö och Åland under hösten 2024, säger Svante Jurnell. 

Uppsala nya tidning har för fem år sedan lyft fram skatteskulder hos Jurnell och TV 4 har i fjol rapporterat att bolaget har grävt ned kablar utan tillstånd. Jurnell säger att varken han eller bolaget har några skatteskulder.  

Bolaget delar inte heller uppgifterna i TV 4 om att de skulle ha grävt ned kablar utan tillstånd. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »