Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 19 augusti, 2017 - 14:37Uppdaterad: lördag, 19 augusti, 2017 - 15:29
  • Under lördagen besökte många Åbo-bor Salutorget för att lägga en blomma eller tända ett ljus. Stämningen var fridfull trots trafiken runt om. Foto: Linn Ekebom
  • Under lördagen besökte många Åbo-bor Salutorget för att lägga en blomma eller tända ett ljus. Stämningen var fridfull trots trafiken runt om. Foto: Linn Ekebom

Respekt mer än rädsla efter knivattacken i Åbo

Gårdagens knivdåd i Åbo lämnade två döda och åtta skadade, varav fyra enligt Svenska YLE fortfarande vårdas på sjukhus.

Det knivdåd som inträffade på Salutorget i Åbo under fredagens eftermiddag har lämnat två personer döda och ytterligare åtta skadade, varav fyra enligt Svenska Yle fortfarande vårdas på Åbo universitetscentralsjukhus för sina skador. Tre av dem ska behöva intensivvård, medan de andra fyra ska få åka hem under dagen. Polisen sade under en presskonferens under kvällen att man inte behandlade ärendet som en terrorattack, utan som två mord och åtta mordförsök, men under lördagen ändrade man klassificeringen och dådet utreds nu som misstänkt brott som begåtts i terroristiskt syfte. Polisen vill under en presskonferens nu under eftermiddagen inte gå närmare in på varför man valt att ändra klassificeringen, men säger att det har att göra med hur mannen uppträdde före dådet.

Den misstänkte gärningsmannen vårdas också. Han kunde under gårdagen inte förhöras, och har sedan dess vägrat svara på polisens frågor. Han verkar ha valt sina offer slumpmässigt och rört sig springande. Den första knivhuggningen skedde i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan. Det första larmet kom in två minuter över fyra, och redan tre minuter senare hade polisen anlänt till platsen och neutraliserat mannen genom att skjuta honom i låret.

Polisen uppger att han är en 18-årig Marockansk medborgare som ska ha ansökt om asyl i Finland. Polisen vill inte ge några vidare detaljer om hur hans process har sett ut.
Ytterligare fyra personer ska ha gripits i en lägenhet i staden. Polisen är inte säker på att de är inblandade i dådet, men utreder vilken roll de har spelat eftersom de varit i kontakt med den huvudmisstänkte. Ytterligare en man ska vara internationellt efterlyst, eftersom han bedöms befinna sig utanför Finland, och polisen samarbetar med Europol för att få tag på honom. Polisen vädjar till allmänheten att hålla sig ifrån våldsamma demonstrationer, såsom den attack mot en pizzeria i Pargas som skedde igår. Man har händerna fulla som det är. Man vill inte heller ändra hotnivån i landet, trots gårdagens dåd, eftersom dådet passar in med den rådande hotbilden. Om dådet fastslås vara ett terrordåd är det det första islamska sådana som har inträffat i Finland. Samtidigt påpekar terroristforskare Mats Fridlund ut i en intervju med Yle att det inte är det första terrordådet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »