Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2024 - 06:12
  • Kommundirektörerna vill minska på byråkratiseringen av utbildningsverksamheten. Arkivbild.

Ökad övervakning inom utbildningsområdet oroar kommunerna

Ålands kommundirektörer har skickat en skrivelse till landskapsregeringen där man uttrycker sin oro över utvecklingen av övervakningen inom utbildningsområdet.

Av kommunernas skrivelse framgår bland annat att kravet på att upprätta en plan och stadga för varje enskild enhet specifikt begränsar kommunernas självstyre och utrymme att fritt organisera verksamheten. Kravet anses också ta onödiga resurser i anspråk. 

–  Vi har tre daghem i Finström och vi försöker driva verksamheten så att alla enheter har samma nivå på barndagvården och vi anser att det borde räcka med en plan som gäller samtliga daghem och en gemensam plan för utbildningen, säger Finströms kommundirektör Magnus Sandberg.

Kommunernas förhoppning är att landskapsregeringen i den aviserade revideringen av Landskapslagen om barnomsorg och grundskola vidtar åtgärder för att minska på byråkratiseringen av utbildningsverksamheten. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »