Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 oktober, 2024 - 16:57Uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2024 - 21:51
  • Genrebild, Bild från försvarsutbildningsföreningen

Kaptenlöjtnant: HBL spetsade till det men diskussionen är välkommen

Kaptenlöjtnant Daniel Forsell välkomnar diskussionen om Ålands demilitarisering, men själv ser han helst en debatt utan provokationer.  

Att diskussionen fått nytt liv beror på att HBL nyligen intervjuade Daniel Forsell som gör ett diplomarbete vid Försvarshögskolan där han forskar om hur demilitariseringen kunde avskaffas.   

– Det hör ju till journalistiken att spetsa ärendet så att det väcker diskussion. HBL hade ett ganska starkt sätt att föra ut ärendet och då kan det vara lite provokativt i sina kommentarer, som bland annat ledaren hade, säger Daniel Forsell.   

I en ledare skrev Torsten Fagerholm att “Åland måste ta sig i kragen för att slippa stå på Kremls meny”, en text som riksdagsledamot Mats Löfström kritiserat och kallat “märklig”. Daniel Forsell tycker att det är viktigt att diskussionen förs tillsammans.   

– Det ska inte finnas “oss” och “ni” utan det ska vara att vi ska fixa det tillsammans så bra som möjligt så att det ska vara så tryggt som möjligt i framtiden, säger han.   

Han anser att demilitariseringen utgör en svaghet i Finlands försvar men han ser samtidigt att den har säkerhetspolitiska fördelar. Personligen tar han inte ställning till huruvida den borde avskaffas.  

– Rent militäriskt så jo, men när man tar med hela Ålandsfrågan så blir det ett mycket mer komplext ärende, säger han.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »