Publicerad: lördag, 19 oktober, 2024 - 15:55Uppdaterad: lördag, 19 oktober, 2024 - 18:58

IFK Mariehamn säkrar ligakontraktet i rysarmatch – Larsson stor matchhjälte

IFK Mariehamn säkrar ligakontraktet med dagens 1–2 vinst borta mot AC Oulu i Uleåborg. Vem som är dagens hjälte finns det inga tvivel om: tvåmålsskytten Adam Larsson

Samtidigt väntar nu ödeskval för FC Lahti efter att ha kryssat mot Ekenäs IF.

Många förberedde sig på ännu ett ödeskval för IFK Mariehamn. Lahti hade allt i egna händer för att undvika kval när man tog emot den nedflyttningsklara jumbon Ekenäs. Men medan regnet öste ner i Uleåborg inträffade det osannolika.

IFK började matchen offensivt – och ålänningarna fick utdelning till slut. Adam Larsson stänkte in ett snyggt skott i mål efter att ha blivit framspelad av Emmanuel Patut. Ligakontraktet var på säker mark för ett par minuter.

Men glädjen blev inte speciellt långvarig. Skyttekungen Ashley Coffey kvitterade till 1–1 tio minuter senare med en snabb vändning vid straffområdeslinjen och ett lågt och träffsäkert avslut utom räckhåll för IFK:s målvakt Matias Riikonen.

Mer än så blev det inte i den första halvleken. Och med mållöst i halvtid i matchen mellan Lahti och Ekenäs var förutsättningarna oförändrade när andra halvan av matchen drog igång.

IFK:s ledningsmål kom som en chock. Frälsaren Adam Larsson nickade in bollen från ingenstans i den 70:e matchminuten efter ett långt inlägg från Jiri Nissinen. Plötsligt var kontraktet inom räckhåll igen: För i Lahtis uppvisade Ekenäs ett betydande bollövertag.

– Jag har tjatat på grabbarna att de bara ska slå in bollarna, så när den kom var det bara att klippa dit den, säger Larsson med ett skratt efter matchen.

Resultatet 1–2 stod sig tiden ut – vinst för IFK Mariehamn. Men nervösa IFK-spelare dröjde kvar på planen medan ödesmatchen mellan Ekenäs och Lahti fortfarande pågick.

Sedan kom beskedet: 0–0 i Lahti. Kontraktet var i hamn. IFK Mariehamn spelar i Veikkausliiga 2025, för tjugonde säsongen i rad.

Hör Adam Larssons tankar om matchen här.