Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 oktober, 2024 - 16:20Uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2024 - 16:20
  • Kati Juntunen, Arsim Zekaj och Mikaela Brandt-Lindholm. Foto: Felicia Bredenberg, Ålands Radio.

Skam gör fattigdomen tyngre att bära – viktigt att söka hjälp i tid

Tusentals ålänningar lever i relativ fattigdom. Maria är en av dem och i en intervju vittnar hon om den skam och stress som ofta drabbar den som lever i ekonomisk utsatthet. Frågan är vilken hjälp samhället ger och borde ge.  

Socialminister Arsim Zekaj (S), Mikaela Brandt-Lindholm, områdeschef vid KST och Kati Juntunen som är diakon och delansvarig för Matbanken möttes i en diskussion om samhällets och tredje sektorns roll för dem som lever på marginalen. 

Mikaela Brandt-Lindholm säger att skam ofta gör att människor väntar för länge med att söka hjälp, då skulder redan uppstått.  

– Det skulle vara bättre att folk tog kontakt i ett tidigt skede. Man kanske inte har rätt till utkomststöd, men man kan få annan hjälp och rådgivning, säger hon. 

Hon ser med oro på de nedskärningar som just nu görs i sociala förmåner då det riskerar att styra människor till utkomststöd. Hon betonar att ett långvarigt beroende av utkomststöd riskerar att få negativa konsekvenser för individen, bland annat för den psykiska hälsan. Arsim Zekaj menar här att landskapsregeringen, inom de områden där man har behörighet, har valt en annan socialpolitik än riket.   

Kati Juntunen lyfter att ekonomisk fattigdom inte är den enda typen av fattigdom. Viktigt är också att ge människor möjlighet till gemenskap och tillhörighet och där kan alla i samhället bidra.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »