Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 oktober, 2024 - 17:29

Widén och Mattsson om den engagerande frågan smör i skolorna

Frågan om det ska serveras smör eller inte i skolorna har engagerat på sistone. Detta efter att Mariehamn gått in för att enbart erbjuda vegetabiliskt alternativ, men sedan backat. 

Pia Widen (HI) och Liz Mattsson (C) diskuterade saken i Åland idag och Widén menar bland annat att ett vegetabiliskt alternativ är en stor bov i klimatfrågorna och att det är något vanliga medborgare kan påverka i vardagen. 

– Jag tycker det är onödigt att vi tar det hela vägen genom kon för att få något på brödet, säger Pia Widén. 

Liz Mattsson säger att hon tror att det inte är i skolorna man ska börja, då det är viktigt att barnen äter, även om hon förstår klimatperspektivet. 

– Jag tycker barnen kan äta smör i skolan fortsättningsvis och gynna vår lokala produktion, säger Mattsson. 

Ämnet har engagerat sedan Ålandstidningen lyfte det i slutet på september - och det är inte första gången smör i skolorna är en diskussionsfråga. Pia Widén tror att det kan bero på att maten är personlig, traditionsbunden och kulturbunden, ett tänk som hon vill utmana. Liz Mattsson säger att det kan bero på att smör och grädde är gott och en del av matkulturen och att frågan därav engagerar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »