Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 september, 2024 - 13:57Uppdaterad: måndag, 30 september, 2024 - 16:29

Beslutet taget: Vargjakt nu även i Hammarland, Eckerö och Geta

Det blir utökad skyddsjakt på varg.

Det bestämde landskapsregeringen på måndagen efter att en ny vargattack ägt rum under natten till söndag, denna gång på Äppelö i Hammarland.  
Under attacken dödades fyra får, fyra skadades och ett får saknas.
Beslutet om skyddsjakt togs av finansminister Mats Perämaa (Lib) som ersättare för närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C).

Jakthandläggare Roger Gustavsson berättar att miljöbyrån och jakt - och viltenheten i skyndsam ordning arbetade med beslutet under måndagsförmiddagen. Finströms jaktvårdsförening som tidigare beviljats skyddsjakt fortfarande är huvudman för jakten men nu inkluderas även Hammarland, Eckerö och Geta med respektive jaktvårdsföreningar i beslutet. Varje enskild jaktvårdsförening kan agera på egen hand om till exempel synobservationer görs av vargen i kommunen men det sker också en samordning föreningarna emellan och huvudjaktledaren från Finströms jaktvårdsförening rapporterar en gång i veckan till landskapsregeringen, berättar Roger Gustavsson. 

Skyddsjakten är beviljad från och med i dag, måndag, till 15 december och gäller en varg. Man tror enligt Gustavsson inte att det finns flera på Åland just nu. Attacken på Äppelö är den tredje vargattacken på Åland sedan sommaren. Den första attacken skedde i juli på Jurmo, den andra attacken i Svartsmara i augusti. Det rör sig troligen om samma varg vid alla tre tillfällen säger Roger Gustavsson.  

 

Artikeln uppdaterades klockan 15:42 med ytterligare kommentarer av Roger Gustavsson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »