Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 september, 2024 - 05:51Uppdaterad: tisdag, 24 september, 2024 - 07:26
  • Många gör hushållsavdrag om de till exempel anlitar målare. Foto: Pixabay.

Hushållsavdraget minskar nästa år 

Det blir stora ändringar i hushållsavdraget från och med nästa år, det skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande. 

Från ingången av nästa år går det att få högst 1 600 euro per person i hushållsavdrag. Avdraget är 35 procent av arbetets andel om arbetet eller tjänsten köps av ett företag. Dessutom stiger självriskandelen för hushållsavdraget från nuvarande 100 euro till 150 euro. 

Ändringarna är en del av statens inbesparingar. Regeringen gav en proposition i ärendet på måndagen. Regeringen uppskattar i sin proposition att ändringarna i hushållsavdraget bidrar med en årlig inbesparing på 100 miljoner euro. 

För tillfället går det att få 40 procent i avdrag för arbetets andel av renoveringsarbeten och 60 procent för andelen av hushålls-, omsorgs- eller vårdarbete om tjänsten köps av ett företag. Maximibeloppet är än så länge 2 250 euro för renoveringsarbeten och 3 500 euro för hushålls-, omsorgs- och vårdarbeten samt fysioterapi.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »