Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 september, 2024 - 15:01
  • Henrik Svedäng, t v, och Charles Berkow. Foto: Rasmus Karlsson

Forskare: Frys eller sänk fiskekvoterna för 2025 och prioritera kustfiske

I slutet av oktober fattas beslut om de kommande fiskekvoterna för 2025. EU-kommissionen har bland annat föreslagit att strömmingsfisket i centrala Östersjön fördubblas, medan torskfiskekvoterna föreslås minska.  

Charles Berkow och Henrik Svedäng, omvärldsanalytiker respektive docent vid Östersjöcentrum vid Stockholms Universitet är oroade över fiskbestånden i Östersjön. De önskar att fiskekvoterna överlag åtminstone skulle frysas alternativt sänkas för de kommande åren, för att hålla fiskbestånden på rimliga nivåer. 

– Inte nollfiske, men att man prioriterar kustfiske med de kvoter man har, säger Henrik Svedäng.  

Charles Berkow säger att läget för den bottniska strömmingen, som det ännu inte kommit några förslag för, är så att man missar de nivåer man siktade på för 2020 inte går att nå nästa år även om man inte fiskar alls.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »