Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 september, 2024 - 14:36Uppdaterad: fredag, 20 september, 2024 - 17:07
  • Arkivbild på laddstation i Mariehamn.

Nytt EU-direktiv minskar brådskan men kräver ännu fler laddningsstationer för elbilar

Ett nytt EU-direktiv kräver omfattande utbyggnad av laddningsstationer för elbilar. Det här bekymrar många åländska kommuner, som har svårt att möta de krav som lagen ställer redan i dag.

Landskapslagen om energieffektivitet som svarar mot det gamla direktivet kräver installerade laddningsstationer för normal- eller snabbladdning av elfordon på minst tio procent av det offentliga Ålands parkeringsplatser redan vid årsskiftet. En oro från kommunalt håll har gällt den tajta tidtabellen. Den ser nu ut att ändras genom det nya EU-direktivet som har tidshorisonten 1 januari 2027. Men istället omfattas ännu fler lokalbyggnaders parkeringar av kraven.

Gustav Blomberg, som är byråchef på infrastrukturavdelningens allmänna byrå tror ändå att lagändringen kan dra ut på tiden. 
– Tanken är väl att lagberedningen ska börja arbeta med ändringarna under hösten, men som det ser ut nu så kommer det inte hinnas med före årsskiftet, säger Gustav Blomberg.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »