Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 september, 2024 - 12:48Uppdaterad: onsdag, 18 september, 2024 - 12:48

Ålänningarna fick minst läkemedelsersättning i landet

Två av tre finländare fick sjukvårdsersättningar från FPA ifjol, det visar myndighetens sjukförsäkringsstatistik.  

I ett pressmeddelande skriver FPA att man fick minst ersättningar för grundersättningsgilla läkemedel på Åland, 44 procent av befolkningen fick sådana. Mest fick man i Södra Savolax där 61 procent av befolkningen fick ersättningar.  Även andelen mottagare av ersättning för specialersättningsgilla läkemedel var minst på Åland, 17 procent, och bara tio procent av ålänningarna fick ersättning för privatläkararvoden.  

Hillevi Smeds på FPA Åland tror att den låga andelen ersättningar för läkemedel beror på att ålänningar är friskare än invånare i andra regioner.
– Privatläkartjänster utnyttjas kanske inte i så stor omfattning eftersom man har tillgång till god offentlig vård på ÅHS och den arbetsföra befolkningen har också tillgång till företagshälsovård, skriver hon i ett mejl till Ålands Radio. 

Vad gäller privat tandvård får ålänningarna däremot mest ersättning. 38,4 procent av ålänningarna fick ersättning för privat tandvård och i hela landet var andelen 16,8 procent. Orsaken bakom detta är enligt Hillevi Smeds att det inte finns allmän tandvård för den vuxna befolkningen på Åland utan enbart för vissa prioriterade grupper. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »