Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 september, 2024 - 15:05Uppdaterad: tisdag, 17 september, 2024 - 16:04

Staden säger upp ambulansavtal med ÅHS – Föråldrat avtal täcker inte kostnader

Mariehamns stad har sagt upp avtalet med Ålands hälso- och sjukvård om utförande av sjuktransporter från och med den 30 september i år, ett beslut som stadsmiljönämnden tog på sitt senaste möte. 

Det handlar om ambulansverksamhet där uppsägningstiden är två år och assistans vid helikoptertransporter där uppsägningstiden är ett år. 

– Vi har ett föråldrat avtal från 1996 om att staden utför sjuktransporterna för ÅHS räkning, men det är utformat så att det inte täcker kostnaderna, säger stadsmiljöchef Susanne Perander.  

Under de senaste åren har kostnaden för sjuktransporter överskridits med cirka 300 000 euro, varav Mariehamn har fått en del betalt av ÅHS genom regleringsfakturor. 

Staden och ÅHS har haft möten där de diskuterat hur de överstigande kostnaderna ska hanteras, men inte kommit överens. 

Arbetsmodellen i avtalet mellan Räddningsverket och ÅHS utgår från att personalen ska jobba både som brandman och ambulanspersonal. 

– Den modellen kan vi inte upprätthålla med dagens utbildningssystem där ungdomar antingen utbildar sig till ambulanssjukvårdare eller brandmän, säger ambulansmästare Tom Göstas. 

ÅHS styrelseordförande Sara Kemetter säger till Ålandstidningen att styrelsen nu ska diskutera vilka olika alternativ som finns för sjuktransporterna i framtiden. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »