Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 september, 2024 - 14:17Uppdaterad: tisdag, 17 september, 2024 - 16:59

Björn Blomqvist åter i tjänst men utan arbetsuppgifter

Ålands Musikinstituts rektor Björn Blomqvist är åter i tjänst sedan den 12 augusti men han är utan arbetsuppgifter och går hemma med full lön. 

– Jag önskar och hoppas att landskapsregeringen snart ska komma till ett beslut om hur de ska ha det, säger Björn Blomqvist till Ålands Radio. 

Det var den 25 maj 2023 som Björn Blomqvist polisanmäldes och stängdes av från sin tjänst från Ålands musikinstitut efter att det framkommit att han varit berusad på en skolresa.  

I början av december 2023 tog landskapsåklagare Roger Eriksson beslutet att inte väcka åtal mot Björn Blomqvist för brott mot tjänsteplikt. Landskapsregeringen begärde att Eriksson skulle ompröva beslutet, men han meddelade att omprövning inte skulle utföras. Efter det konstaterade landskapsregeringen att då åtal inte är anhängigt finns det inte längre grund för att Björn Blomqvist ska vara avstängd från tjänsteutövning. 

Sedan dess har Blomqvist tvingats ta ut all sin semester men är alltså sedan den 12 augusti åter i tjänst men utan arbetsuppgifter. Vikarierande rektor är Bertil Andersson. 
 
Varför Björn Blomqvist går hemma med full lön, vad det kostar skattebetalarna, ifall det pågår förlikningsförsök och ifall det finns någon tidsgräns för den här lösningen är inte frågor som landskapsregeringen ger något svar på. Landskapet svarar via e-post på samma sätt som tidigare: 

”Ålands landskapsregering uttalar sig inte i enskilda personalärenden. Uppgifterna omfattas även av sekretess enligt 21 § 16 och 19 punkten offentlighetslagen (2021:79) för Åland.” 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »