Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 september, 2024 - 12:32Uppdaterad: måndag, 16 september, 2024 - 12:43
  • Förändringar i konsumentprisindex under det senaste året. Diagram från Åsub.

Inflationstakten 2,2 procent i augusti

De åländska konsumentpriserna steg med 2,2 procent i augusti 2024 jämfört med augusti 2023, det skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub i ett pressmeddelande.

Från juli till augusti sjönk konsumentpriserna med i genomsnitt 0,6 procent. 

Högre priser inom huvudgruppen bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen inverkade mest på den totala uppgången i augusti. Det har även varit betydande prisökningar i huvudgruppen diverse varor och tjänster. Lägre priser inom huvudgrupperna hälsovård, transport samt kommunikationer motverkade uppgången marginellt.  

I riket var inflationstakten 1,2 procent i augusti 2024 jämfört med augusti 2023 och i Sverige var den 1,9 procent. Precis som på Åland sjönk konsumentpriserna från juli till augusti i år, med 0,5 procent i riket och 0,6 procent i Sverige. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »