Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 september, 2024 - 16:07Uppdaterad: onsdag, 4 september, 2024 - 16:10

Perämaa vill att expertgrupp diskuterar hur de 47 miljonerna ska placeras 

Det finns olika alternativt för hur Åland kan dra nytt av extrapotten på 47 miljoner euro. Men pengarna ska inte användas för att täcka löpande utgifter, säger finansminister Mats Perämaa.  

Finansminister Mats Perämaa ska samla en expertgrupp för att diskutera hur en placering eller fondering av de 47 miljoner euro som Åland får i extra avräkning för 2023 ska genomföras i praktiken. 

Finland avsatte 2022 tio miljarder euro i stöd för energibolag, och då de pengarna återfördes till statsbudgeten som en inkomst ska 0,47 procent tillfalla Åland, enligt självstyrelselagen och Ålandsdelegationen.  

Perämaa är glad över att systemet håller ihop och är robust. Han tror att det kan finnas lite irritation och känslor av orättvisa i Riket, men att svallvågorna snart lägger sig och att det också finns förståelse för att Åland försvarar systemet. 

Tidigare har finansministern nämnt att pengarna skulle kunna “fonderas”, med vilket han menar att pengarna ska sparas för att undvika framtida lånetagning för landskapet. Men han betonar att pengarna inte löser Ålands problem med den offentliga ekonomin eller behoven att balansera normala intäkter och utgifter. 

– Landskapet får in pengarna i kassan och det gör oss lite robustare, säger Perämaa. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »