Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 september, 2024 - 14:23

Snart blir flygresor från Arlanda billigare – Sverige slopar flygskatten

Den svenska regeringen och Sverigedemokraterna har beslutat att slopa flygskatten i Sverige.  

Det betyder att alla flyg som lämnar Sverige kommer att ha billigare biljettpriser framöver. Indirekt påverkar det här också många ålänningar som väljer att flyga från Arlanda.   

Totalt räknar man med ca 80 kronor billigare biljetter för inrikesflyg och flyg inom Europa och drygt 300 kronor billigare för flyg till länder utanför Europa. Den nya prissättningen börjar gälla i juli 2025. 

På en pressträff säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg: 

– Sverige är beroende av en konkurrenskraftig flygbransch. Företag och människor behöver flyget för att kunna transportera sig. 

 Man räknar med ökade klimatutsläpp som en följd av den slopade flygskatten, men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger till SVT Nyheter att Sveriges budget på totalen går in för att minska klimatutsläppen.  

– Men det är inte enskilda familjer som ska straffas ut och några av de stora avgörande projekten för att klara den gröna omställningen ska inte falla för att en flyglinje försvinner. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »