Utredningen har initierats av Lumparland efter att Hammarland beslutat att kommunen kommer att övergå till att följa lagens minimikrav efter att gång- och cykelvägen mellan Kattby och Näfsby färdigställs.
I dag erbjuder samtliga kommuner i distriktet skolskjuts om skolvägen är över två kilometer för elever i årskurserna ett till sex och över tre kilometer för högstadieeleverna. Enligt lagen är en kommun tvungen att ordna skolskjuts för elever i årskurserna ett till tre om skolvägen är längre än tre kilometer och för elever i årskurs fyra till nio om skolvägen är längre än fem kilometer.
Antalet barn som berörs av ändringar i principerna för skolskjuts skiljer sig åt mellan de olika kommunerna och därmed också de möjliga inbesparingarna. Förbundsstyrelsen fattar beslut om skolskjutsarna för högstadieeleverna medan kommunerna beslutar om dem för låg- och mellanstadiet. Enligt utbildningschef Mathias Eriksson är det önskvärt att samma principer för skolskjuts råder i hela distriktet.
- Vi skulle önska att det var någorlunda jämlikt mellan kommunerna, men det beror också på vilka förutsättningar kommunerna har när det gäller tillgång till gång- och cykelbanor bland annat, säger han.