• Lantrådet Katrin Sjögren och Sveriges Generalkonsul Olof Ehrenkrona. Foto: Kjell Brändström
Katrin Sjögren och Olof Ehrenkrona om responsen till terrordådet.
Publicerad: måndag, 10 april, 2017 - 12:57

"Vi har ingen prioritet som terrormål"

- Såna här händelser ger oss ett tillfälle att tala om och återupptäcka varför vi vill ha frihet och demokrati och tolerans i våra samhällen, vad de här värdena grundar sig i, och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Olof Ehrenkrona, Sveriges Generalkonsul.

Lantrådet Katrin Sjögren och Sveriges Generalkonsul Olof Ehrenkrona tycker inte att det finns någon anledning till att känna sig rädd efter fredagens attentat.
- Jag tror inte att Sverige har någon prioritet som ett terrormål. De flesta stora dåden sker ju just nu i muslimska länder. Däremot är det ju klart att det finns ensamma galningar överallt, och att det ofta finns en sjukdomsbild i sådana här fall, säger Ehrenkrona.
Istället för att vara rädda anser de båda att man ska vara beredda, och stolta, dels över folkets snabbtänkthet och reaktionsförmåga som räddade liv, och dels över den medmänsklighet och samhörighet som uppstod efter attacken.
- Jag tror att vi även på Åland har den sortens kompetens och beredskap som krävs för att hantera en krissituation av den här kalibern, säger Sjögren.