Kim Gripenberg och Felix Quarnström diskuterar spel som medium
Publicerad: fredag, 17 mars, 2017 - 15:44, uppdaterad: fredag, 17 mars, 2017 - 15:44

Speldesign - En växande form av kreativt uttryck?

Är tv- och datorspel en legitim form av underhållning, på samma sätt som tv-serier, filmer och böcker, eller ett tidsfördriv för nördar och ett sätt att fly från verkligheten? 
Vad fjolårets spelsensation Pokémon GO och mobiltelefonspel som Snake eller Angry Birds antyder är att gränsen mellan vem som är en "gamer" och vem som inte är det har börjat suddas ut. Bland de som växt upp med tv-spel omkring en från början är spelandet världens naturligaste sak, medan det för utomstående ofta ser ut som ett blint stirrande in i en skärm.

I och med att spel allt mer utvecklas till att bli interaktiva och komplexa berättelser där estetik spelar en stor roll och allt fler har hemdatorer kapabla att inte bara spela utan också skapa spel växer intresset för speldesign hos ungdomen. Kan detta vara en form av kreativt uttryck på samma sätt som författarskap eller filmregissering? Ålands Radio diskuterar ämnet med Kim Gripenberg, en av de ålänningar som valt att studera just speldesign vid Gotlands universitet.