• Ute i vattnet ligger många större kalkstensblock. Dessa är lovande, dels för att de inte brutits sönder och dels för att vattnet kan ha bevarat fossilet. Foto: Felix Quarnström
  • Genom att hamra mellan olika lager i kalkstenen kan man få se olika segment av hur havsbotten sett ut. Foto: Felix Quarnström
Del 1
Del 2
Del 3
Publicerad: måndag, 12 juni, 2017 - 14:38

På fossiljakt längs Åländska stränder

Plötsligt blir varje kalkstensplatta av intresse, varenda antydan till mönster spännande. Allt kan vara en gammal snäcka, en bit av en trilobit eller resterna av en bläckfisk.
Ålands radio har följt med fossiljägaren och forskaren Keijo Hiltunen för att se vad som egentligen döljer sig i de åländska stenarna.

När Hiltunen för 25 år sedan för första gången fick upp ögonen för fossiler, efter att hans son hittade en, fanns det väldigt lite kunskap om dem i Finland. Det tog länge att hitta någon som kunde säga något mer om den än att den var just "en fossil".
- Jag hade nog aldrig själv trott att jag skulle bli fossilforskare, säger han. Trots det har han blivit en av landets största auktoriteter inom området.
De trilobiter och andra lämningar man kan hitta i den åländska kalkstenen är ofta mellan 400 och 500 miljoner år gamla.
- En gång fick jag följa med ett gäng paleontologer från Lunds universitet till Negev-öknen i Israel och vi hjälpte till med att gräva ut en pterodactyl, alltså en flygödla. De israeliska forskarna frågade hela tiden om vi inte tyckte att det var häftigt, men då sa jag att pterodactyler är för moderna, att jag är van vid att jobba med mycket äldre fossiler än så.