Publicerad: onsdag, 29 mars, 2017 - 15:09Uppdaterad: onsdag, 29 mars, 2017 - 15:09
  • Ninnie Westerback tror att våldsamma lösningar bara leder till mer våld. Foto: Felix Quarnström

Ninnie tror på icke-våld, hopp och Västsahara

- De har en fantastisk filosofi. De ser sig själva och varandra som värdefulla, och är tacksamma för de små sakerna i vardagen, säger Ninnie Westerback om folket i Tindouf.

Ninnie Westerback kom under söndagen tillbaka från Tindouf, ett samhälle i Algeriet bestående av flyktingar från Västsahara. Besöket dit var ett led i hennes utbildning till utbildare i icke-våld.
- Det var från början ett läger för de som flydde från Västsahara efter att Marocko ockuperade landet 1975. På ett sätt är det Afrikas sista koloni, och där finns både folk som minns flykten och såna som fötts och växt upp i lägret, säger Westerback.
Under resan var målet att komma i kontakt med ett folk som länge varit förtryckt, men som ständigt hållit sig till fredliga demonstrationer, att höra vad deras erfarenheter är och föreslå andra strategier.
- Det som gjorde störst intryck på mig var att även om frustrationen håller på att växa bland de unga så finns det en otrolig känsla av hopp bland dem, om att de ska få sitt land tillbaka.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »