• Foto: Jonas Sjöblom
  • Foto: Jonas Sjöblom
  • Foto: Jonas Sjöblom
Jonas Sjöblom om Paddeläventyret
Publicerad: fredag, 11 augusti, 2017 - 12:02, uppdaterad: fredag, 11 augusti, 2017 - 13:45

Mot Ishavet i öppen kanot - Jonas Sjöblom om Paddeläventyret

-Vi började vid Ivalojokis källa, gamla guldvaskar- och samemarker, och planen var att vi på sju veckor skulle ta oss upp genom Norge till Ishavet. Vi vad sju stycken i tre öppna kanoter, den ena hemgjord, med torkad mat tänkt att räcka i de tre veckor det skulle ta oss att komma till Ivalojoki. Men det gick inte riktigt så, säger Jonas Sjöblom, om den expedition han och sex studiekamrater för knappt två månader sedan gav sig ut på.

Som studerande vid Sjöviks folkhögskola hade de möjlighet att välja en kurs i expedition.
- Vi var inspirerade av en resa som några tidigare elever hade gjort för 7-8 år sedan, när de tillbringade 10 veckor med att paddla runt i Kanada. Vi ville göra något liknande, säger Sjöblom.
Problemet uppstod när det visade sig att älven hade mindre vatten i sig än vad man hade planerat.
- Eftersom vattenståndet var lägre än vi hade trott var vi tvungna att bära och släpa kanoterna efter oss under långa sträckor. Det saktade ner oss, så att de tre veckor det skulle ha tagit att komma till Ivalojoki blev fyra och vi fick börja hushålla med maten.
I slutänden kom de aldrig fram till Ishavet.
- Vi kunde kanske ha klarat det inom vår utsatta tidsram, om vi verkligen hade stressat, men om älvarna i Norge hade varit likadana hade det inte gått, och det kunde vi inte veta med någon säkerhet, så vi bestämde oss för att ge oss.
Trots det ser Jonas det som en positiv upplevelse, och en han görna gör om i framtiden.
- Det är en otrolig känsla att komma bort från samhället och saker som alltid kräver ens uppmärksamhet. Visst måste man vara uppmärksam där ute också, men på ett annat, långsammare sätt. Man har mycket tid för reflektion.