• Allt man behöver för att börja är en laptop och ett par hörlurar. Aldeborg har kompletterat med en mikrosynt och monitorhögtalare. Foto: Felix Quarnström
Linus Aldeborg talar om att vara musikproducent, Ålands elektroniska musikscen och delar med sig av tips
Publicerad: torsdag, 8 juni, 2017 - 12:15

Linus Aldeborg - självlärd musikproducent

- Jag förstår tänket när folk säger att man som producent inte är en riktig musiker, men jag tycker det är att förenkla allt lite. Så länge man skapar musik är det liksom det som räknas, tycker jag, säger Linus Aldeborg, Ålands antagligen yngste musikproducent.

Det började med en DJ-applikation på en iPod där man kunde mixa ihop olika bitar musik. Några år senare har Linus Aldeborg lagt sitt gitarrspel åt sidan och istället börjat producera musik digitalt.
- Jag har lärt mig mycket via YouTube-videor och musikbloggar och sedan suttit och lärt mig återskapa vissa ljud och effekter. Man behöver inte mer än en laptop och ett par hörlurar egentligen, och många musikprogram finns tillgängliga som gratis demoversioner. Det behöver inte vara svårt att börja, men till skillnad från att spela till exempel gitarr, där man direkt kan börja göra ljud, måste man som producent bli ganska bra innan man kan göra något man är nöjd med. Det kräver en annan sorts tålamod.
Aldeborg letar själv upp artister vars stil han tycker att skulle passa ihop med sin egen via internet och producerar sedan musik åt dem.
- Nyligen gjorde jag musik till en svensk hiphoppare vars stil jag gillade, och han gillade min, så vi spelade in en låt. Ett tag fick den ungefär 1 000 lyssningar per dag och sedan hade den plötsligt fått 35 000 över en natt. Sånt är kul, säger Aldeborg.