Publicerad: torsdag, 23 mars, 2017 - 14:28

Kvinnor och barn fortfarande underrepresenterade i historien

- Ungefär 85% av alla personligheter i historieböckerna är män, och det kanske hänger ihop med att många historiker också är män, säger Annica Dahlbjörk, vars guidning uppmärksamma kvinnors och barns roll i historien.

Ålands Museums serie av lunchguidningar, en halvtimmes guidning med ett speciellt tema som ska hinnas med på en lunchpaus, närmar sig sitt slut - för den här gången.
En av de sista guiderna ut är pedagogen Annica Dahlbjörk, har valt att fokusera på kvinnors och barns roll i historian, och varför de än i dag tycks vara underrepresenterade.
- Det är något som har blivit väldigt dåligt belyst av historieskrivarna, säger hon, även om hon också ser att situationen verkar vara på väg att bli bättre.
- Den Åländska Kvinnans Historia kom ut på nittiotalet, och den är väldigt förnämlig skulle jag säga, och i de senare åländska historieböckerna, Det Åländska Folkets Historia, finns det ganska mycket om kvinnor.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »