• Förutom maskinskrivna sidor innehåller boken också inklistrade bilder, både Haralds egna fotografier och utklipp från tidningar. Foto: Felix Quarnström
Nina Lindfors intervjuas av Felix Quarnström
Publicerad: torsdag, 1 juni, 2017 - 13:22

Ingen vanlig barnbok, Nina Lindfors

Att en mystisk barnbok, tillägnad en själv och sina syskon, maskinskriven av ens farfar ute på långfart och försvunnen sedan 1968 plötsligt dyker upp kanske låter som början på en detektivroman.
Men för Nina Lindfors, som i början av veckan fick precis en sådan bok via Emmaus, är det en sann solskenshistoria.

Boken, som handlar om skeppshunden Nicke och de två skeppskatterna Jocke och Majken, är baserad på hennes farfar, Harald Lindfors liv som kapten på fartyget Archibald Russell, men är skriven långt efter att Russell togs ur bruk. Ett personligt brev som fanns innanför pärmen, tillägnat Nina och hennes syskon, är daterat "1968, Hong Kong". Och det var precis detta brev som såg till att boken till slut hamnade i Ninas händer.
- Robert Jansson på Emmaus hittade boken och hade tänkt donera den till Sjöfartsmuseet tills han kände igen mitt namn där och hörde av sig. Jag trodde först att det skulle vara en av de böcker som farfar faktiskt gav ut, och blev så förvånad och rörd när jag insåg vad det faktiskt var.
Var boken befunnit sig sedan den skrevs och hur den hamnat på Emmaus är två stora frågetecken.
- Vi trodde ett tag att den kanske hade legat gömd i min mammas lägenhet, men där var jag själv med och tömde när hon flyttade ut, och den här lilla boken är av ett slag som jag inte skulle ha missat. Den måste nästan ha funnits någon annanstans hela tiden.
Att den inte hamnade på Sjöfartsmuseet är något hon är tacksam över, eftersom den var menad till syskonskaran, och också innehåller några väldigt personliga skildringar av hennes farföräldrar.