Publicerad: torsdag, 23 mars, 2017 - 14:38

Hur lägger man som ungdom grunden till en bra ekonomi?

- Det är lite sent för föräldrarna att börja tänka på sitt barns ekonomi när de blir 18, säger Malin Gustafsson, kundrådgivare på Andelsbanken.

- Det är inte alla som har möjlighet, men har man möjlighet är det smart att lägga undan lite pengar. Det behöver inte vara några större summor, fast 5, 10 eller 20 euro för att få en början, säger Malin Gustafsson. Som kundrådgivare på Andelsbanken hjälper hon ungdomar och deras föräldrar att sätta upp en plan för att få ekonomin att hålla, upplyser om lån, sparkonton, kort och sådant.
- Att inte ha några betalningsanmärkningar är viktigt om man senare vill få lån och kredit. Det är det kanske inte så många som tänker på.
Hennes rekommendation till den som vill börja ta itu med sin ekonomi är att redan som tonåring börja spara så gott det går, betala sina egna räkningar och diskutera ekonomi med sina föräldrar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »