• Alla skulle inte bjuda in det åländska bandet Vorum för att spela på sin födelsedagsfest, men det gjorde Joakim Westerlund. Foto: Felix Quarnström
Del 1
Del 2
Del 3
Publicerad: onsdag, 19 juli, 2017 - 14:32

Här är din skivsamling, Joakim Westerlund

Det finns mest hårdrock i Joakim Westerlunds skivsamling. Det har blivit så, bara, och det började med Iron Maidens fjärde album, som på vinyl inhandlades på Zeipels i Mariehamn på åttiotalet.
- Jag har aldrig slutat köpa skivor. Fortfarande handlar jag minst en och två i veckan.

I samlingen, som innehåller någonstans mellan två och tre tusen album, mestadels vinyl men även några kassetter och CD-skivor, återfinns allt som har med hårdrock och metal att göra, från sjuttiotalet och framåt. En av de skivor som sticker ut är en av bandet sanktionerad bootleg baserad på en festivalspelning med det japanska black metal-bandet Sabbat.
- Jag står som producent på skivan för att jag stod i publiken med en kassettbandspelare och tog upp ljudet på konserten, och sedan släppte de just min inspelning på vinyl. Omslaget är limmat för hand och allting. Jag fick dessutom komma på namnet, och dels eftersom vi blev muddrade av festivalvakterna och dels för att man kan höra bandet Blind Guardian spela på en annan scen i tystnaden mellan låtarna fick den heta Disturbed by Guardians, säger Westerlund.