Musiker och gitarrnördar uppmärksammade Stratocastern
Publicerad: tisdag, 14 mars, 2017 - 14:51, uppdaterad: tisdag, 14 mars, 2017 - 14:52

Gitarrnördarnas dag på Pub Bastun lockade Fender-fans

- Det fina med den är att den går att använda till allting från country till riktigt hård rock, sade arrangören Kurt Lindbom om Fender's Stratocaster, gitarren som var temat för årets gitarrnörd-dag.

Dagen, som sedan ett par år tillbaka är ett årligt tillfälle för intresserade att minnas gamla spelningar, band och gitarrer och diskutera ljudskillnader mellan elektriska komponenter och träslag, lockade i år till sig ett tjugotal besökare samt femton gitarrer. Årets tema var gitarrmodellen Fender Stratocaster, som varit en av de mest använda och populära gitarrerna i musikhistorien, och som 63 år efter att den lanserades fortfarande är ikonisk och ett vanligt val för många musiker.
- Det går knappt ens att tänka sig hur sci-fi den var när den kom på femtiotalet. Den liknade inte på en gitarr ens, sade Peter Hägerstrand.
Trots smärre variationer mellan de olika gitarrerna har modellen förblivit mer eller mindre oförändrad. Även i sitt grundutförande fungerar Stratocastern till många olika sorters musik, något som enligt Kutten Lindbom ligger bakom dess bestående popularitet.
- Många började spela på Stratocastrar för att Jimi Hendrix gjorde det, och andra på grund av Mark Knopfler. Ritchie Blackmore och Yngwie Malmsteen spelar också Strata. Man kan spela vad som helst på dem.
Mångas favorit av de gitarrer som fanns för demonstration blev Sune Sagulins svarta Strata från 1977, med lönngreppbräda och fast stall, det senare något av en ovanlighet.