• Ursprungligen pryddes väggarna av schablonmålningar, och efter att dessa förstördes i Julaftonsbranden 2005 specialbeställde man handmålade tapeter
Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 1
Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 2
Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 3
Publicerad: måndag, 29 maj, 2017 - 15:42

Eldsvådor, schablonmålningar och hemvete - Skeppargården Pellas fyller 25

Skeppargården Pellas invigdes 1884, när bonden och redaren Erik Petter Eriksson flyttade in. Detta var under en tid när bondeseglationen började sakta ner och redargårdar stod lite här som var. Senare skulle Sven Eriksson, mer känd som kaptenen på Herzogin Cecile både växa upp här och flytta tillbaka hit efter grundstötningen i Devon 1936.
Föreningen Pellas, däremot, firar i år sitt 25-årsjubileum. Under den tiden har man hunnit restaurera huset två gånger, sett det bli svårt brandskadat en gång, byggt en bagarstuga och flyttat dit en annan, mer tidsenlig sådan.

Numera är det främst föreningsmedlemmar som håller till på Pellas. Varje onsdag håller man talka, och det senaste projektet har varit att bygga ett träräcke till rampen på ladan. Men man har också hållit öppet under Åland Grönskar, och gästboken är full av namn på besökare.
- Och när folk väl kommer hit brukar de vilja dricka sitt kaffe långsamt och njuta av stället, säger Folke Engblom, en av de eldsjälar som sett till att gården och huset idag finns kvar.