Arkivet: På Vippen - Stefan Snellman

Publicerad: onsdag, 12 oktober, 2016 - 15:56, uppdaterad: torsdag, 13 oktober, 2016 - 15:57

Arkivet om Stefan Snellman och Anni Blomqvist

Den här veckan möter vi prosten Stefan Snellman och författaren Anni Blomqvist i tv-programmet Arkivet som sänds i Ålandskanalen.

Kalle Wetterström redigerar de tv-program som räddats för eftervärlden och sänder dem en gång i veckan med ett nytt program varje fredag kl 19:00 i Ålandskanalen.

Ännu idag onsdag finns möjlghet att se programmet På vippen där en ung Ove Andersson intervjuar prosten Stefan Snellman år 1990. En rolig detalj med just det här programmet är att det man ser en blue screen användas en av de första gångerna på Åland. Bluescreen är en filmteknik som går ut på att man filmar två klipp, varav ett filmas framför en blå skärm (därav namnet) och sedan klipps det blåa bort och ersätts med det andra filmklippet. Det var Christian Stormbom som var experimenterade med blue screen i det här tv-programmet.

På fredag visas programmet:  I fokus – Anni Blomqvist

Det är ett program från 1988 där Sven Dernsjö intervjuar författarinnan Anni Blomqvist i hennes hem på Simskäla. Hon berättar om sitt liv och författarskapet. Det började med att Anni Blomqvist vann en skrivartävling och blev upptäckt och så blev hon uppmanad att skriva om sitt liv, men det tyckte hon inte att hon hade tid med. Men förläggaren och redaktörerna lät henne skriva på och lovade att de skulle de korta ner materialet ifall det behövdes. Det ger en stor frihet till författaren.
Det här programmet är filmat med endast en kamera och vinkel i pricip men det gör inget menar Kalle Wetterström:

 - Det är vilsamt att se en person i bara en vinkel för då lyssnar man mer på berättaren och vad som sägs.

Varje program av Arkivet kan ses sex gånger i Ålandskanalen. Ett nytt program startar på fredagar. Redaktör är Kalle Wetterström.

Arkivet: På vippen - Stefan Snellman visas i Ålandskanalen ikväll den 12 oktober kl 18:00 och 19:00.
Arkivet: I fokus - Anni Blomqvist visas i Ålandskanalen på fredag den 14 oktober kl 20:00 och 21:00, på lördag den 15 oktober kl 18:00 och 19:00 och nästa onsdag den 19 oktober kl 18:00 och 19:00.