Publicerad: onsdag, 26 april, 2017 - 15:34

Arkivet: Mitt svenska Runö

Vi får följa ålands första landskapsarkeolog Matts Dreijer när han besökte sina hemtrakter på Runö i Estland i den här filmen från 1989.

Matts Dreijer föddes den  31 januari 1901 på Runö i Estland, död 15 april 1998 i Mariehamn. Dreijer var den första åländska landskapsarkeologen med ansvar för landskapets fornminnen, deras utforskning, vård och fredning. Han var även med och skapade Ålands museum och var flitig skribent i lokala publikationer. Han deltog flitigt i utredandet av Ålands självstyrelse och var bl.a med om att starta bilfärjetrafiken på Ålands hav.

I det här programmet från 1989 besöker Matts Dreijer sina hemtrakter i Runö, Estland. Här talades förr en ålderdomlig svenska, öborna levde på fiske och jordbruk. Men 1944 gick flykten undan sovjetockupationen. Programmet gjordes av Ulf Weman och Christian Stormbom och har nu bearbetats för Arkivet av Kalle Wetterström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »