Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 maj, 2018 - 11:41

Isnätter del 57

Nu här det dags för Läshörnan och här lyssnar vi till Leo Löthman som läser ur sin egen roman Isnätter. Romanen bygger på ett verkligt mord och bakomliggande fakta är att liket av en mördad man drev upp på en holme söder om Mariehamn under våren 1914. Fem personer ställdes inför rätta för mordet, och tre av dem dömdes också. Isnätter beskriver en möjlig bakgrund till mordet, och utspelar sig i utskären utanför Kungsö, väster om Mariehamn. Huvudpersonerna i dramat är Karl och Manda Friman på Lillbroskär, och Amerika-änkan Ida Jakobsson med 16-åriga dottern Alina på Bogskär. Karl är far till sex flickor på öarna, Mandas två, Idas två yngsta och Alinas två. Men från att ha varit en charmerande man har Karl alltmer börjat använda våld för att få komma nära sina kvinnor och hans och Mandas äldsta dotter, Alma, har lämnat hemmet för att undvika sin fars närmanden, och även de andra kvinnorna får allt svårare att hantera Karl när han har druckit och blir våldsam, så de söker hjälp hos Karl Westerlund, en ung pojke på fastlandet som förälskat sig i Alina.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »