• Debattdeltagarna på Alandicas scen
Simon Holmström(hi) och Nina Fellman(s):
Publicerad: tisdag, 11 juni, 2019 - 22:00, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 07:42

Holmström: ”Kommunreformen flyttar fokus från utmaningarna”

Kommunreformen har flyttat fokus från de utmaningar Åland står inför. Det sa Simon Holmström, talesperson för partiet Hållbart Initiativ under gårdagens partiledardebatt som avslutade Alandica Debatt.

–Man behöver titta på vilka utmaningar vi har, vad har vi för mål för ett hållbart Åland och hur ska vi organisera den offentliga sektorn för att nå dit. Det kan vara genom kommunsammanslagningar och det kan vara via andra lösningar, säger Holmström.

Kansliminister Nina Fellman menar att de utmaningar Åland har handlar om kommunernas förmåga att klara av miljöfrågor, planeringsfrågor, äldrevård och annan service.

–Vi vet att många av de kommuner vi har inte klarar av det uppdraget idag. Det utredningsarbete Simon efterlyser har gjorts under de här fyra åren. Experter på området har sagt att man gör arbetet bättre i större enheter, säger Nina Fellman, kansliminister.

Fler Lagtingsvalet 2019

Tre kandidater från ÅF

Brage Eklund, Maiken Poulsen Englund och Peter Sandberg
I dag presenterade Ålands Framtid tre kandidater som ställer upp i höstens val.

Nya lagtingskandidater för Obunden samling

Obunden samling lanserade i går fyra nya kandidater inför lagtingsvalet i oktober.

Moderat samling presenterade kandidater

Kandidaterna Wille Valve, Annika Eriksson och John Hilander:
I dag presenterade Moderat samling för Åland sina första kandidater till lagtings- och kommunalvalet. Partiet har i dagsläget 22 kandidater för lagtinget och 36 för kommunalvalet.

Dags att avsluta det som påbörjats

Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell:
I serien “Mitt Åland” har turen kommit till Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell . Regeringspartierna har haft en arbetsdryg mandatperiod, där kontakterna med Finland prövats hårt. Men för Gunell handlar nästa mandatperiod om att driva igenom en lång rad projekt där man ännu inte är i mål.

ÅF förlorar röstmagnet - hoppas rösterna stannar i partiet

Ålands framtids ordförande Pia Eriksson om partiets framtid:
Ålands framtid står även de inför stora utmaningar inför höstens lagtingsval - eftersom deras största röstmagnet Axel Jonsson väljer att inte ställa upp för omval.

Socialdemokraterna utmanas när tre av sju invalda försvinner

Socialdemokraternas lagtingsledamot Sara Kemetter om de "starka namn" som kommer presenteras:
Socialdemokraterna står inför stora utmaningar när höstens lagtingsval nu närmar sig. Carina Aaltonen, Göte Winé och Tony Wikström har valt att inte ställa upp för omval, vilket innebär att tre av socialdemokraternas totalt sju invalda politiker försvinner.

Lagtingspolitikerna som ställer upp för omval - och de som inte gör det

Höstens lagtings- och kommunalval närmar sig och en majoritet av lagtingsledamöterna hoppas bli omvalda.

Holmström: ”Politiker blir oroade av oss”

Simon Holmström (HI) intervjuas av Kjell Brändström:
Hållbart initiativ (HI) beslutade igår på ett stormöte att bilda politiskt parti. Simon Holmström valdes också tillsammans med Anette Bergbo till talesperson för partiet.

Hållbart Initiativ lanserades

Kandidaterna Simon Holmström och Joel Lindholm:
Igår lanserades det nya partiet Hållbart Initiativ. Partiet, som inte har någon direkt relation till det Hållbart Initiativ som deltog i det förra lagtingsvalet, vill se snabbare och mer bestämda åtgärder för hållbarhet och miljö.