• Ellen Thesleff fick sitt konstnärliga genombrott 1891 då hon ställde ut målningen Eko som föreställer en flicka som prövar sin rösts bärighet i sommarkvällen. Klicka på bilden för att se hela tavlan.
Publicerad: tisdag, 3 januari, 2017 - 07:15, uppdaterad: tisdag, 3 januari, 2017 - 08:07

Wiklöftavla åker på USA-turné

Kommerserådet Anders Wiklöf lånar ut sin tavla Eko, målad av finländska konstnären Ellen Thesleff, till en stor utställning som The American Federation of Arts arrangerar i USA under 2017 och 2018.

Utställningen visar verk från närmare 50 kvinnliga konstnärer som på olika sätt verkat i Paris under andra hälften av 1800-talet. Utställningen öppnar i Denver i Colorado i oktober och flyttar sedan vidare till Louisville i Kentucky och sedan Williamstown i Massachusetts.

Anders Wiklöf säger i ett pressmeddelande att han är stolt över att en av tavlorna han äger väcker intresse i Amerika.

- Det medför visserligen vissa risker att låta en målning åka ut på en lång turné ända till USA, men samtidigt har man väl ett ansvar också att låta allmänheten ta del av ett konstverk av den här digniteten, säger Wiklöf.

 

Fler Kultur

Teaterpremiär på Kökar blev succé

Det var utsålt på ungdomslokalen Höglid när Kökar teatergrupp igår hade premiär för sin första uppsättning någonsin, Kedjan.

Kulturdelegationen ordnar litteraturseminarium

En storsamling för alla som sysslar med litteratur på Åland ordnas av kulturdelegationen lördagen den 24 november.

Publiken svek högklassig sångtävling

Sebastian Durán, baryton från Sverige vann första priset om 6.000 euro i den klassiska sångtävlingen Havets Röst som genomfördes på Alandica i lördags.

Konstrundan slog rekord

Besökarantalet under årets konstrunda var rekordstort då nästan 17.000 besökte de öppna ateljéerna runt om i svenskfinland.

Slöjdkurser för barn

Ålands slöjd och konsthantverksförening ordnar slöjdskurser för 10-13 åringar också i höst.

Bra band men få besökare på Kökart

Artistiskt en framgång men inte publikmässigt– så beskrivs helgens Kökart-festival av arrangerande Nordens Instituts direktör Jacob Haagendal och...

Egen hemsida för Pärlfiskaren

Nu har legenden om ögonstenen och världen där berättelserna utspelar sig fått en egen hemsida. Det handlar om den fiktiva trakt där Karin Erlandssons äventyrsberättelser för barn, Pärlfiskaren och Fågeltämjaren utspelar sig – ytterligare två böcker i serien är inplanerade för utgivning 2019 respektive 2020.

Teaterföreningen sätter upp fars

Teaterföreningen i Mariehamn sätter i höst upp en fars på stadshusets scen. Var god dröj heter pjäsen som regisseras av Arn-Henrik Blomqvist.

Konstnärsportfolios efterlyses av konstmuseet

Vi har fått in 3-4 stycken men skulle ju gärna ha betydligt fler. Det säger konstintendent Susanne Procopé-Ilmonen om responsen på det upprop konstmuseet gick ut med i våras till konstnärer, konsthantverkare och fotografer.