• Stormskärs-Maja sätts upp på Helsingsfors stadsteater. Foto: Tapio Vanhatalo
  • Lars-Ingmar Johansson räknar med ökade inkomster för Ålands kulturstsiftelse. Foto: Eva Nyberg
Lars-Ingmar Johansson intervjuas av Eva Nyberg
Publicerad: torsdag, 24 augusti, 2017 - 06:34

Stormskärs-Maja på Helsingfors stadsteater

Ikväll är det premiär för Anni Blomqvists Stormskärs-Maja som musikal på Helsingfors stadsteater, som teaterns bidrag till firandet av Finlands 100 års jubileum.

Seppo Parkkinen har dramatiserat Anni Blomqvists berättelser om livet på Stormskäret och musiken är Lasse Mårtensons älskade melodier från Åke Lindmans filmversion, med nya sångtexter.

Förhandsintresset för uppsättningen har varit stort och redan nu har mer än 52.000 biljetter sålts till höstens föreställningar. För Ålands kulturstiftelse innebär det välkomna intäkter. Det är nämligen kulturstiftelsen som innehar upphovsrätten till Anni Blomqvists verk. Årligen får stiftelsen 25-30.000 euro i royalties men den summan kan stiga kännbart som följd av den nya uppsättningen.

Anni Blomqvists finska förlag ger också ut Stormskärssviten i nytryck med anledning av stadsteaterns satsning.

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.