• Kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos räknar med kulturanslag som i år även 2018.
Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:45, uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:54

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.

 Totalt föreslås 1.650.000 euro gå till kulturella satsningar. I den summan ingår allt från verksamhets- och projektunderstöd till kulturföreningar, stipendier till enskilda kulturarbetare, verksamhetsbidrag till studieförbunden och Ålands sjöfartsmuseum till investeringsbidrag.

Vissa specialbidrag som tidigare kunnat sökas separat ska framöver ingå i ansökningarna om ordinarie verksamhetsunderstöd. Det gäller t ex pengar för kultur och hälsa, kultur i skärgården och självstyrelsedagsfirande.

En översyn av arbetsstipendiernas belopp diskuteras eftersom kulturdelegatiopnen anser att en höjning från nuvarande 1 600 euro bör göras.

Kulturdelegationen uppmärksamgör också landskapsregeringen på de otydligheter som finns mellan å ena sidan budgetmoment, å andra sidan kulturdelegationens ansvarsområden. Den stora potten för filmproduktioner ligger t ex under näringsavdelningen medan besluten delegerats till kulturdelegationen.

Fler Kultur

Nyskriven opera vid invigning av Bomarsunds besökscenter

Richard Bark, Robert Liewendahl, och Rolf Lindqvist intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Operan Djävulsdansen i Skarpans ska uppföras för första gången vid invigningen av Bomarsunds besökscenter 2022.

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.