• Kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos räknar med kulturanslag som i år även 2018.
Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:45, uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:54

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.

 Totalt föreslås 1.650.000 euro gå till kulturella satsningar. I den summan ingår allt från verksamhets- och projektunderstöd till kulturföreningar, stipendier till enskilda kulturarbetare, verksamhetsbidrag till studieförbunden och Ålands sjöfartsmuseum till investeringsbidrag.

Vissa specialbidrag som tidigare kunnat sökas separat ska framöver ingå i ansökningarna om ordinarie verksamhetsunderstöd. Det gäller t ex pengar för kultur och hälsa, kultur i skärgården och självstyrelsedagsfirande.

En översyn av arbetsstipendiernas belopp diskuteras eftersom kulturdelegatiopnen anser att en höjning från nuvarande 1 600 euro bör göras.

Kulturdelegationen uppmärksamgör också landskapsregeringen på de otydligheter som finns mellan å ena sidan budgetmoment, å andra sidan kulturdelegationens ansvarsområden. Den stora potten för filmproduktioner ligger t ex under näringsavdelningen medan besluten delegerats till kulturdelegationen.

Fler Kultur

Klirr i kassan med Stormskärs Maja

Den finskspråkiga musikalversionen av Stormskärs Maja, Myrskyluodon Maija, drog mest publik till Helsingfors stadsteater i fjol. Drygt 65.000 personer såg den av Lasse Mårtenson komponerade musikalen under hösten.

Bach på årets Katrina kammarmusik

Bach och brudarna är rubriken för 2018 års upplaga av Katrina Kammarmusik, med violinisten Cecilia Zilliacus som konstnärlig ledare.

Utlåningen på stadsbiblioteket minskade

Utlåningen på stadsbiblioteket minskade under fjolåret med 11.000 titlar och det är vuxensidan som står för hela minskningen medan barn- och ungdomsutlåningen håller ställningarna. Det rapporterar kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg.

Karl Henrik Edlund i ny fotoutställning

Fotografen Karl Henrik Edlund, med rötter på Åland är aktuell med en ny utställning med titeln De ljusa timmarna på Kabelfabriken i Helsingfors, i Finlands fotografiska museums projektsal.

Figaro tävlar i Helsingfors

Barbro Sundback intervjuas av Eva Nyberg
Kulturföreningen Katrinas uppsättning av Mozarts opera Figaros bröllop i egen tappning deltar i operabranschens Ainogala som begås för första gången på Alexandersteatern i Helsingfors den 14 januari.

Anna-Lena Dreijers konstfond

Ett konstpris uppkallat efter tidigare konstintendenten Anna-Lena Dreijer kommer att delas ut på hennes födelsedag den 15 juni 2019.

Lillkung ny vd för Svenska kulturfonden

Svenska kulturfonden har fått en ny VD: Sören Lillkung, diplomsångare, musikmagister och politiesmagister.

Ulla-Lena Lundberg flyttar till diktarhemmet

Ulla-Lena Lundberg intervjuas av Eva Nyberg
Bland trettio kandidater har författaren Ulla-Lena Lundberg utsetts att gratis bo och verka i diktarhemmet i Borgå. Beslutet har tagits av Svenska litteratursällskapets kommitté för diktarhemmet, som sedan 2001 ansvarar för det.

Svenblad tar över visfestival

Ronnie Svenblad tar över som festgeneral för Visor så in i Norden. Torbjörn Engman, som lett arbetet sedan starten 1997, säger att han under flera år känt att det är dags att lämna över till någon annan.