Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 augusti, 2018 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 23 augusti, 2018 - 11:40
  • Ålands sjöfartsmuseum har hållit ställningarna i hettan
  • Jakt- och fiskemuseet hade en markant nedgång i besökarantal i juli
  • Silvana Fagerholm-Sjöblom har sett en minskning också på Kastelholms slott men hoppas på många besökare ännu i höst

Värmen avskräckte från museibesök

Den långvariga värmeböljan i sommar syns i besökarsiffrorna för våra museer. För Ålands museum och Ålands konstmuseum sjönk besökarantalet i juli med 30-35% jämfört med ifjol!

Att museibyggnaden vid Storagatan är luftkonditionerad hjälpte föga i sommarens värmebölja konstaterar intendenten för kulturhistoriska museet Graham Robins som alltså upplevde en rejäl nedgång i antalet besökare under juli. Också Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö rapporterar en kraftig nedgång i juli med cirka en fjärdedel jämfört med genomsnittsjuli. Särskilt barnfamiljerna lyste med sin frånvaro sägert intendenten Åsa Hägg. Ålands sjöfartsmuseum däremot har faktiskt ökat sina besökarsiffror jämfört med ifjol och en viktig orsak är att man i sommar åter kunnat erbjuda besök på Pommern. Trots att det handlat om guidade turer i grupp, tre gånger per vardag har också den begränsade besöksmöjligheten lockat många. I juli gick 2000 personer ombord på Pommern trots hettan vilket visar hur viktig hon är säger Heidi Viktorsson, intendent för Ålands sjöfartsmuseum. Också sjöfartsmuseet som sådant har haft bra med besökare - vi har luftkonditionering vilket gjort sitt till säger Viktorsson. På Kastelholms slott har däremot besökarantalet i juli sjunkit enligt intendenten där Silvana Fagerholm-Sjöblom mern inte lika kraftigt som för museet inne i stan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »