Publicerad: torsdag, 29 november, 2018 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 29 november, 2018 - 11:40

Väder som förändrade världen

Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund har skrivit en spännande och informativ bok om dramatiska klimatförändringar på vårt jordklot genom årtusenden och vilka effekter de haft på vår civilisation.

Om Doggerland och Rungholt som dränktes, om Golfströmmen som kom ur fas och kurs, om Lakagigár som spydde kubikkilometrar av lava, sten och aska och inte bara dödade en stor del av Islands befolkning utan skapade hungersnöd långt därifrån, om folkvandringar och smittospridning i klimatförändringarnas spår - om detta och mycket, mycket mer skriver den finlandssvenska vetenskapsjopurnalisten Marcus Rosenlund i sin bok Väder som förändrade världen. Han är, trots sin omfattande kunskap om tidigare klimatförändringars förödande inverkan på jordklotet ändå optimist, på lång sikt. Varje klimatkris har också fört m,ed sig förbättringar i förlängningen hävdar han. den långvariga torkan i Mellanöstern för 8000 år sedan resulterade i uppkomsten av konstbevattning vilket i sin tur möjliggjorde både städernas tillkomst och kulturens säger Rosenlund.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »