Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 mars, 2019 - 16:20
  • Violet Rhymes.
  • Labelled Lemons.
  • Fresh Avocado vann Publikens val både i år och i fjol.
  • Folkhälsans Joakim Svensson uppskattade att årets Unga band lockat en rekordstor publik.

Vad hände med de åländska unga banden?

Från ett treårigt uppehåll på grund av bristande intresse har musiktävlingen Unga band sedan 2017 återuppstått med 11 uppträdande akter och vad arrangören Folkhälsan kallar ett publikrekord.
Vad hände med de åländska banden? Brast musikintresset någonsin bland de åländska ungdomarna, eller ligger något annat bakom?

Jessy Eckerman, som i år satt med i juryn och som var med och arrangerade det första Unga band 2004, säger att hon tror att musikintresset alltid funnits där, men att ökade satsningar på att erbjuda ungdomar möjligheter att spela tillsammans haft en stor inverkan.
- Och jag tycker det är jätteviktigt att det finns ställen där de som är intresserade av musik kan träffas och spela, och att man kan erbjuda dem att låna instrument så att det inte ska behöva kosta så mycket för dem. De unga vill mer än att bara sitta hemma, säger Eckerman.
Joakim Svensson, ungdomskoordinator på Folkhälsan, håller med om att sådana möjlighter låter fler ungdomar utforska sitt musikintresse.
- Här på Uncan till exempel har vi satsat pengar på att det ska finnas en replokal och studio som man ska få använda fritt och det är mycket uppskattat. Vi hoppas att snart börja kunna ordna fler musikkvällar som Unga band men utan tävlingselementet.
Många av de band som deltog i lördagens tävling har mötts via bandprogrammet på Ålands musikinstitut, och programmets ledare, musikern Jochum Juslin, var med som scenhjälp under kvällen.
- Jag försöker arrangera det så att alla elever som spelar gitarr, bas och trummor förr eller senare kommer in i något band så från musikinstitutets håll är det något vi klart uppmuntrar. Men kanske där faktiskt fanns någon trend inom musiken som gjorde att intresset för att spela i band dalade. DJ-kulturen och elektronisk dansmusik var ju väldigt stort ett tag och det är sådan musik som man ofta spelar ensam. Det är svårt att säga precis vad som legat bakom det, men ett minskat intresse för musik generellt har jag inte sett, säger Juslin.
Och enligt Fresh Avocados, det band som vann publikens val och ett av de yngsta som deltog, är musikintresset något de haft med sig så länge de kan minnas.
- Vi möttes på musikinstitutet, men vi har alla varit intresserade av musik så länge vi kan minnas. Vi vet inte säkert var det kommer ifrån, det har bara varit så.

Inslaget innehåller musik av banden Nattflöde, Ed Shelter och Tilda.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »