Publicerad: onsdag, 13 februari, 2019 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 13 februari, 2019 - 11:40
  • Musikern, tonsättaren Lasse Mårtenson (1934-2016)

Stormskärs-Maja ständigt aktuell!

Anni Blomqvists skärgårdsepos om Stormskärs-Maja och hennes Janne fortsätter att engagera läsare och teaterbesökare. Nu är det t o m aktuellt med en ny filmatisering av berättelserna! Lika spridd som böckerna blev också Lasse Mårtensons musik till den ursprungliga filmen, där temamelodin utan vidare kan klassas som en modern klassiker.

Den här veckan börjar Ålands Radio åter sända Lillemor Grüssners inläsning av Maja-böckerna som följetong i radion och vad passar väl då bättre än att låta Lasse Mårtenson själv berätta om hur musiken till filmen kom till och vad den omåttligt populära titellåten har betytt för honom. Intervjun med Lasse Mårtenson gjordes hösten 2009, inför Annis 100 års dag. Lasse Mårtenson berättade då bl a om de besök han gjorde hemma hos Anni på Simskäla och om hur titellåten omedelbart slog an en sträng hos folk, den bet som han säger samtidigt som han genom åren fått sin beskärda del av märkliga påhopp från folk som tror sig veta att melodin egentligen är ett plagiat. Lasse Mårtenson avled våren 2016.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »