Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 12 februari, 2019 - 11:40
  • Liz Lindvall, foto Caroline Aflalo
  • Synnöve Westerberg, Arkivfoto Eva Nyberg

Starka kvinnor i sekelskiftets Mariehamn och Mio min Mio på Stallhalla

Självständiga och starka kvinnor i Mariehamn under tidigt 1900-tal är temat för den roman Liz Lindvall som bäst arbetar med. Idén till berättelsen har hon haft redan i flera år men det är först nu, tack vare det arbetsstipendium Kulturdelegationen beviljat henne som hon har tid och möjlighet att förverkliga det. I dagens program berättar vi också om teater Alandicas sommarsatsning på Stallhalla med pjäsen Mio min Mio.

Liz Lindvall känner de flesta främst som journalisten som tecknar djuplodande personporträtt i Ålandstidningen. Nu har hon tagit paus från journalistiken och ägnar sig istället åt att skriva fiktion, en roman om sekelskiftets Mariehamn med starka yrkeskvinnor i centrum. Idén har legat och grott redan i flera år berättar hon. Ursprunget till det hela härstammar från en intervju Liz gjorde med Folke Wickström och Gunda Åbonde-Wickström som presenterade bl a Dagmar Zeipel för henne, föreståndare för telegrafen i Mariehamn och bosatt på den plats där varuhuset Zeipels finns idag. Liz är en mycket strukturerad skribent visar det sig, hon gör grundlign research innan hon släpper loss fantasin.

Synnöve Westerberg ska i sommar regissera Astrid Lindgrens pjäs Mio min Mio på Stallhalla, i Teater Alandicas regi. En första uttagning av rollinnehavare har hpållits men ännu saknas vuxna män i uppsättningen berättar hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »