• En gång i tiden kunde man ta sig sjövägen till Jomala kyrka säger språkforskaren Johan Schalin som intresserar sig för namnet Ålands ursprung. Foto Ann-Christine Karlsson
Språkforskaren Johan Schalin vid Helsingfors universitet intresserar sig för ursprunget till namnet Åland
Publicerad: torsdag, 20 december, 2018 - 11:40, uppdaterad: torsdag, 20 december, 2018 - 11:40

Språkforskare on namnet Åland

Språkforskaren Johan Schalin vid Helsingfors universitet har i sin doktorsavhandling intresserat sig för namnet Åland. Kan det rentav ha samma ursprung som det finska Ahvenanmaa?

För en ljudhistoriker som Johan Schalin är det möjligt att uttyda hur forna dagars invånare benämnde saker och uttryckte sig,för 1 500 år sedan. Språk förändras regelbundet och det gör det möjligt att rekonstruera de ursprungliga orden, det är lite som när en arkeolog på basen av begränsade stenfynd kan rekonstruera byggnader. Att Åland skulle stå för ön med åar, alltså betydande vattendrag ser han som osannolikt. Han förfäktar istället ett ursprung i begreppet ål= undervattensrev, att namnet Åland innehåller en varning för de sjöfarare som nalkades för just undervattensrev, öster om Kalmarnäs. Också förekomsten av namnet Finby runt om i svensk Finland inklusive på Åland intresserar honom.