Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 09:12Uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 09:12
  • Sanningen om Ålandsbanken är titeln på Ålandsbankens 100 års historik, med pärmbild av Jonas Wilén

Sanningen om Ålandsbanken

Det är en historik med ett berättargrepp som Ålandsbanken nu ger ut för att fira sin 100 års dag. Författare är Joakim Enegren och han presenterar 100 berättelser om banken, ur olika perspektiv.

Titeln må låta pretentiös, Sanningen om Ålandsbanken, men bakom den döljer sig uppdragets filosofi. Författaren till historiken hade fria händer att prata med vem han ville med kännedom om banken och dess historia och de som intervjuades fick säga vad de tyckte. det fanns alltså inga krav på att hålla sig till någon officiell linje förklarar VD Peter Wiklöf.  En traditionell historik där de viktigaste händelserna listas år för år hade bara blivit en hyllvärmare - den här boken tror vi att många vill läsa säger han också. 100 års perspektivet finns givetvis där, berättelserna tar avstamp i bankens grundande av de tolv "apostlarna" för 100 år sedan och avslutas med bilder ur bankens värld anno 2019. De äldre texterna vittnar om den starka kopplingen mellan banken och självstyrelsen som var rådande ända fram till Folke Husells dagar som VD. Berättargreppet känns mer distanserat till äldre tider än i beskrivningen av banken av idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »