Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 augusti, 2018 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 21 augusti, 2018 - 11:40

En procents-regeln lockar få konstnärer

Gensvaret på konstnämndens och konstmuseets upprop till åländska konstnärer, konsthantverkare och fotografer att lämna in dokumentation om sig och sitt arbete inför kommande fördelning av offentliga utsmyckningsarbeten har varit lamt. Endast fem konstnärer har lämnat in de begärda uppgifterna och det gör Peter Winqvist både förvånad och besviken.

I decennier har Peter Winqvist arbetat för att också konstnärerna ska få delta i det offentliga Ålands byggprojekt enligt den på andra håll allmänt tillämpade en procents regeln. Den innebär att en procent av de totala byggkostnaderna ska avsättas för konstnärlig gestaltning av olika slag. Inom Mariehamns stad har principen tillämpats redan länge medan landskapet tog beslut om det för bara några år sedan. Det första projekt som kommer att bli aktuellt är det nya polishuset.  Finns det inte tillräckligt med åländska konstnärer att välja mellan kanske kommittén som ska ansvara för urvalet måste vända sig till konstnärer utanför landskapet konstaterar Peter Winqvist. Han är både förvånad och besviken över det lama gensvaret - har åländska konstnärer av idag det så väl ställt att de inte behöver fler arbetstillfällen frågar han sig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »