Publicerad: torsdag, 14 februari, 2019 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 14 februari, 2019 - 11:40
  • Petri Allinen visar 365 teckningar i nya Qben
  • Motiven är mycket omväxlande i Allinens bilder

Petri Allinen inviger nya Qben

Ett nytt utställningsutrymme invigs idag på Ålands konstmuseum. Qben heter det och utgörs av den avskärmade hörna i basutställningen där man bl a visat videoverk. Förste utställare där är Petri Allinen som visar inte mindrev än 365 teckningar skapade under 2018.

Petri Allinens bilder är inte större än vykort. De är alla gjorda i svart-vitt med tusch och sinsemellan lika stora. Tanken att rita en bild per dag under ett helt års tid föddes som en utmaning och i det skedet fanns inga planer på att göra en utställning av bilderna. När konstintendent Susanne Procopé Ilmonen ungefär halvvägs in i projektet besökte Allinen och såg hans bilder visste hon att de var som gjorda för just Qben. Här kan både vuxna och barn sitta länge, här finns så mycket att titta på säger hon. Bilderna är gjorda i varierande teknik och motiven växlar. Porträtt av både människor och djur finns med - flera kända ansikten passerar revy på konstnärer, skådespelare men också självporträtt. Naturalistiska djurporträtt får sällskap av påhittade djur. Några arkitektoniska studier finns också med, de var svåra att göra, jag är ingen arkitekt säger Petri Allinen som drog en lättnadens suck när det här årslånga projektet var avslutat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »