Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 april, 2019 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 17 april, 2019 - 11:40
  • Noora Karhuluoma, sopran och Ida Andersson piano samarbetar sedan ett par år tillbaka

Om livet som konsertpianist

Ida Andersson blev klar med sin utbildning vid musikkonservatoriet i Köpenhamn för fyra år sedan. Nu försörjer hon sig som freelancande konsertpianist, ackompanjatör men också pianolärare med Köpenhamn som sin bas men verksamhet i både Danmark och Sverige. i Helgen gav hon konsert också på Åland.

Att genomföra hela konserter helt spå egen hand är mycket krävande och inte särskilt roligt säger Ida Andersson som hellre samarbetar med andra musiker. Då ger man varandra inspiration och energi konstaterar hon. Under de senaste två åren har hon samarbetat mycket med den finländska sopranen Noora Karhuluoma, som är bosatt i södra Sverige och det var också henne hon hade med sig vid konserten på musikinstitutet i söndags. Ett annat samarbete är med en cellist, en duo som bl a turnerat i Kina och därtill är Ida medlem i en trio i Köpenhamn som också beställt nykomponerade verk att uruppföra. Hon arbetar också som ackompanjatör vid en skola och har numera också några egna pianoelever. Genast då hon var klar med sina egna studier ville hon inte undervisa men med några års distans till de egna pianolektionerna finner hon det nu intressant att se hur barn tar till sig sitt nya instrument och utvecklas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »